In China test de regering een systeem dat bijhoudt hoe je je gedraagt. Camera’s op straat houden je in de gaten en je krijgt punten als je “goede” dingen doet.

Misschien heb je de aflevering ‘Nosedive’ (seizoen 3, aflevering 1) van de serie Black Mirror wel gezien. In deze aflevering is er een puntensysteem dat het leven van de mensen bepaalt. Mensen ‘scoren’ elkaar op wat ze van elkaar vinden. Heb je een hoge score? Dan mag je van alles, zoals in luxe hotels slapen. Bij een lage score mag je niets meer. Kijk hieronder een scene uit deze serie.

In China gaat de regering plus- en minpunten geven aan mensen voor hun gedrag. Bevriend met iemand die is gaan protesteren tegen de president? Dan kun je minpunten verwachten. Ga je op bezoek bij je oma? Heel goed, pluspunten!

Hoe China dit gaat doen? De regering volgt alle apps die Chinezen gebruiken, maar ook camera’s op straat die hun gezicht herkennen. Vanaf mei worden Chinezen met een te lage score zelfs al geweigerd in de trein.

Zou jij nog wél mogen treinreizen? Speel het spel van NOSop3 en ontdek wat jouw sociale score zou zijn.

Wat ontzettend eng vind ik dit. Je leest erover en kijkt er series over. Maar nu wordt het toch echt realiteit. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om te leven met zo’n zware controle. In Nederland zijn we vrij om te gaan en staan waar we willen. We doen allemaal wel eens iets dat eigenlijk niet mag, zoals door rood heen fietsen. Maar met zo’n ‘sociale controle’ word je beperkt in alles wat je doet. Elke stap die je zet word je gevolgd. Het lijkt mij vreselijk!

Wat zou jij doen als ze in Nederland zo’n puntensysteem zouden invoeren?


Geschreven door

Elise | Student Communicatie | Lekker eten, hardlopen & genieten

Elise

Elise | Student Communicatie | Lekker eten, hardlopen & genieten