Met je ouders kun je alles bespreken. Zeggen ze zelf. Maar durf jij dat ook echt? En doe je dat ook echt? Wij hielden een enquête. Nadat we hebben gekeken naar de resultaten die op papier staan, vertellen we ouders en jongeren ook graag hoe ze samen een goed gesprek kunnen voeren

We hebben jongeren de volgende vragen gesteld

Met wie bespreken jongeren gebeurtenissen in hun leven als eerste?

De meeste jongeren zeggen dat ze als eerste naar hun ouders toe gaan. Zij geven hen het gevoel dat ze bepaalde ervaringen beter begrijpen. Jongeren vinden het ook gewoon fijn om met hun ouders te kunnen praten.

Ze vertellen hun ouders het meeste over dingen die op school gebeuren; akkefietjes en leuke gebeurtenissen. Toch merken wij ook dat jongeren vaak niet vertellen over cijfers, vooral de slechte cijfers omdat ze bang zijn voor de negatieve reactie van ouders.

 Waarom jongeren het eerder aan vrienden vertellen?

We hebben ook gezien dat jongeren soms eerder geneigd zijn om met hun vrienden in gesprek te gaan. Hun ouders begrijpen niet altijd alles wat hen bezighoudt. Ze reageren soms bezorgd en komen te snel met adviezen. Vrienden kunnen hen dan beter snappen.

Jongeren vertellen vaker aan vrienden over gevoelens, over wat ze meemaken als ze uitgaan en wat er in hun omgaat. Een ander deel praat daar met niemand over.

Als jongeren het niet aan hun vrienden vertellen, dan vertellen ze het ook nog wel eens aan hun broer(tje) of zus(je). Vaak worden andere familieleden dan ook bij het onderwerp betrokken.

 Voelen de jongeren zich vertrouwd bij zijn of haar ouders?

De meeste dingen kunnen jongeren wel aan hun ouders kwijt. Als het om gevoelens of slechte cijfers gaat dan houden ze dat liever voor zich of ze delen die zaken met vrienden.

De meeste jongeren praten uiteindelijk toch wel met hun ouders over gevoelens, maar de één gaat veel eerder het gesprek aan dan de ander.

Dus wij denken dat de ouders op een goede manier proberen om hun kind(eren) een goed gevoel te geven, maar het kan altijd nog beter.

 Tips voor al die lieve ouders.

Hier komen nog wat tips voor ouders om hun kind(eren) vertrouwen te geven, zodat ze meer dingen delen.

  • Tip 1: Aandachtig luisteren, en uit laten praten.
  • Tip 2: Niet meteen een conclusie trekken, maar afwachten en wat beter is in een bepaalde situatie.
  • Tip 3: Niet meegaan in het soms onzekere gedrag van de jongeren, blijf rustig.
  • Tip 4: Niet denken dat een enkel goed gesprek voldoende is. Kom herhaaldelijk op het onderwerp terug, maar ook weer niet om de haverklap.
  • Tip 5: Dwing jongeren niet om dingen te delen. Ze moeten er ook zelf mee komen.
  • Tip 6: Vertel anderen niet direct door over het gesprek dat je met jongeren hebt gehad.
  • Tip 7: Begrip tonen
  • Tip 8: Probeer geschikt advies te geven, maar daarbij ook geduldig te blijven. Jongeren moeten ook zelf de ruimte voelen om keuzes te maken
  • Tip 9: Complimenten geven.
  • Tip 10: Probeer zelf ook dingen uit het leven te delen, zodat jongeren mogelijk opener gaan worden,

 

Geschreven door Yara van Schendel en Juna Fredrik