Hi! Ik ben Iris Kremer. Ik ben 15 jaar oud en woon in Emmeloord. Ik zit in vier HAVO van het Emelwerda College.

Het is mijn droom om mee te varen met Masterskip de Wylde Swan. Deze droom begon in de zomer van 2015 toen in Amsterdam het maritiem evenement “Sail Amsterdam” werd gehouden. Mijn vader volgde dit evenement via de televisie en zag toen een schip dat scholieren meeneemt op reis voorbij komen. Hij wilde graag meer weten over dit schip en zocht meer informate op internet. Hij werd erg enthousiast en deelde de info met mij. Ik was helemaal blij toen ik kennis maakte met Masterskip: “Dit is wat ik wil!”dacht ik.

Dezelfde avond heb ik me nog aangemeld voor de reis en twee dagen later ben ik met mijn familie naar Amsterdam gegaan om het schip te bezoeken waarmee ik de reis ga maken.

De reis

Masterskip biedt vier reizen aan. Ik heb gekozen voor de vijf weken durende reis van Rotterdam naar Tenerife door de Golf van Biskaje. Als het weer mee zit leggen we tijdens de reis aan in haventjes langs de westkust van Spanje, Portugal of Madeira. Dit leek mij de meest avontuurlijke reis omdat je hierbij veel landen aan doet en niet zoals bij andere reizen lange tijd op zee zit.

Masterskip de Wylde Swan is bedoeld voor leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo die belangstelling hebben voor natuurwetenschap en techniek. Je beleeft, onder leiding van docenten en de crew, een deel van de ontdekkingtocht van Colombus naar het Caribisch gebied. Je kunt rekenen op een onvergetelijk zeilavontuur waarbij schoollessen en levenslessen hand in had gaan! Zo hoop ik op de reis ook mijn Engels te verbeteren. Engels is namelijk de voertaal op het schip. Ook hoop ik dat ik de bètavakken door de reis wat kan bijspijkeren.

Op de boot is geen internet, alleen in de havens. Wel heeft de boot een satellietverbinding, maar deze is vooral bedoeld voor studie. Eén keer per week kun je een bericht sturen naar het thuisfront en dan krijg je ook één keer per week een bericht terug.

Op het schip hebben we drukke dagen. Zo moeten we wachtlopen, koken, het schip schoonmaken, krijgen we zeiltrainingen en leren we navigeren.  Ook onze schoollessen gaan gewoon door via zelfstudie.

Geld inzamelen

Mijn reis is ontzettend gaaf, maar ook heel duur. Hij kost ruim vierduizend euro. Nadat ik mij heb aangemeld voor de reis heb ik gelijk een bankrekening geopend en een website gemaakt. Ik heb er alles aan gedaan om het geld voor mijn droom bij elkaar te krijgen. Ik heb opgepast, gewerkt, dagen achter elkaar appeltaarten gebakken en ijsjes verkocht op school. Maar hiernaast waren er ook veel sponsors die hun hulp aanboden. Via Twitter ontdekte Henk de Velde (zeezeiler en filosoof) mij . Hij bood mij een lezing aan waarvoor ik geld kon vragen.

Ook de media nam contact met me op, zo kwam ik in contact met Radio 2, JonginNOP en heb ik in verschillende kranten gestaan. Door de media-aandacht kregen veel mensen mijn verhaal te horen en boden hun hulp aan en zo  kwam ik steeds dichterbij het benodigde bedrag. Ik ben iedereen echt heel dankbaar, en sta er van versteld hoeveel lieve mensen er zijn!

In oktober gaat mijn reis  echt plaatsvinden. Ik heb er ontzettend veel zin in. Wel ga ik mijn familie en vrienden missen. Ze reageerden erg enthousiast op mijn plannen. Op school heb ik voor Engels een presentatie gehouden over Masterskip de Wylde Swan. Een jongen in mijn klas besloot na mijn presentatie dat hij ook graag op avontuur wil met Masterskip en is druk bezig geld in te zamelen.

Ik verheug me erop om nieuwe landen en culturen te ontdekken. Wat helemaal leuk zou zijn is om dolfijnen te zien, de kans hierop is erg groot.

Wil je meer weten over de reis en mij op mijn avontuur volgen? Via de website: www.iriskremer.nl houd ik jullie op de hoogte.