Dit weekend was ik voor het eerst in Berlijn. Deze stad stond al een hele lange tijd op mijn lijstje om te bezoeken. En nu was het zo ver! Samen met mijn zusjes en mijn oma verbleef ik 4 dagen in deze gave stad.

Berlijn is een stad vol geschiedenis, maar met veel zwarte bladzijden. Op veel plekken worden we hier aan herinnert. We gingen mee op een tour door voormalig Oost- en West-Berlijn en door de Joodse wijk. Na de Tweede Wereldoorlog werden Duitsland én Berlijn gescheiden. Het Oosten was van de DDR, de Sovjet-zone. Het Westen was van de BRD, de Amerikaanse, Franse en Britse zone. Berlijn lag midden in het oosten, maar de helft van Berlijn hoorde bij het westen. Veel mensen vluchtten via Berlijn van het oosten naar het westen, omdat het leven daar beter was. In 1961 werd er daarom een muur rondom West-Berlijn gebouwd.

East Side Gallery

Door heel Berlijn staan monumenten en musea over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Ik vond het heel bijzonder dat er nu door de hele stad een lijn van twee klinkers loopt op de plaats waar de muur heeft gestaan. Op veel plekken staan nog delen van de muur: als monument maar ook voor kunst (zoals de East Side Gallery).

Het is een gek idee dat de scheiding van Berlijn door de muur zo kort geleden is. Voor mijn gevoel is het al echt geschiedenis, maar mijn oma heeft het meegemaakt. Wanneer zij door Duitsland reed, werd ze bij de grens van West naar Oost streng gecontroleerd. Toch wordt er in deze tijd ook weer gepraat over het afsluiten van landen door een muur (denk maar aan Trump en zijn muur tussen Amerika en Mexico). Hebben ze niet van de Berlijnse muur geleerd?

Berlijn is een stad vol met kunst, bijzondere architectuur en verhalen die ons herinneren aan andere tijden. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Ben jij al eens in Berlijn geweest?


Geschreven door

Elise | Student Communicatie | Lekker eten, hardlopen & genieten

Elise

Elise | Student Communicatie | Lekker eten, hardlopen & genieten